In de vorige twee filmpjes zijn we dieper ingegaan op verlatingsangst en bindingsangst in relaties. En misschien heb je daar wel meer over gehoord, over gelezen, heb je er zelfs in verdiept en herkende je er wel stukjes van.
Maar herken je jezelf er niet helemaal in en dacht je "dit is dus niet wat er aan de hand is in mijn relatie.
Dus dat betekent dat het niet goed zit tussen ons". Dat hoeft niet zo te zijn, want er is echt nog een derde vorm, namelijk verbindingsangst.
Ik herkende me ook niet in allebei deze verlatingsangst en bindingsangst kenmerken en kwam er echt achter dat dat er nog een derde vorm was waar nog geen naam voor was, maar nu wel:
verbindingsangst
en het kan echt heel goed zijn dat dat is waar je last van hebt in je relatie en dat het niet aan je relatie ligt.
Dus daar gaan we deze blog veel dieper op in. Wat verbindingsangst is, hoe je verbindingsangst herkent, wat de tekenen van verbindingsangst zijn.
Na deze blog weet je hier veel meer over en kan het best wel eens zijn dat je denkt "ha, he he. Dit is. Dit is inderdaad wat ik heb. Dit is wat ik echt herken".
Van intense twijfel naar supergelukkig
met dezelfde jongen!
Hi, ik ben Paulien, en 10 jaar geleden twijfelde ik superintens. Zo ongeveer 24 uur per dag, 8 dagen in de week. (It never stopped)
Ik was ZO bang om de verkeerde keuze te maken, en hem aan het lijntje te houden en het dan uiteindelijk toch uit te moeten maken.
Over 5 jaar, als we samen gingen wonen. Of nadat we getrouwd waren, of een huis hadden gekocht. Ik voelde me bij voorbaat al schuldig.
En dat zorgde ervoor dat ik alleen maar harder ging nadenken en meer mijn best ging doen.
Het hielp niet dat ik zo veel hoorde dat als je twijfelt je het uit moet maken.
Als jij nu in die twijfel zit, en dat soort dingen hoort: dat is NIET waar. Het is een goedbedoeld advies van mensen die twijfel niet begrijpen.
Je hoeft het nooit uit te maken, als je dat niet wil. Echt niet. 🙂
Ik ben gebleven, tegen al die adviezen in, en ben nu echt superhappy en voel helemaal dat deze relatie de bedoeling is. Ik twijfel al 5 jaar niet meer en weet dat dit de allerbeste keuze is die ik had kunnen maken. Want mijn twijfel had zo veel minder te maken met hem, en zo veel meer met mij.
DE TWIJFEL QUIZ
4 minuten
Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!
Waar gaan we het over hebben?
DE TWIJFEL QUIZ
4 minuten
Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!
Wat is verbindingsangst?
Dus in de kern betekent verbindingsangst dat je wel in een relatie zit en wil zitten, wat anders is dan iemand met bindingsangst. Want die hebben meestal de neiging om niet in een relatie te willen zitten, het überhaupt niet echt aan te willen gaan. Maar je vindt het heel eng om je over te geven aan de relatie, wat weer anders is dan degene met verlatingsangst die heel graag juist die verbinding willen voelen en die connectie willen voelen. En het liefst de hele tijd om honderd procent zeker te weten dat het goed zit tussen jullie.
Als je verbindingsangst hebt, dan zit je daar eigenlijk net tussenin. Je zit wel in een relatie, maar je geeft je er niet aan over en je hebt heel veel twijfel en angst en spanning. Dus dat betekent eigenlijk dat je in een soort van grijze zone zit in een relatie, maar niet volledig in de relatie. Je zit er een beetje tussen in en die twijfel is echt een manier om je niet helemaal over te hoeven geven aan de relatie, dus het is een soort beschermingsmechanisme. Boeiend he?
Wat zijn tekenen van verbindingsangst?
Dus laten we even ingaan op tekenen van verbindingsangst.
1. Je bent heel erg bezig met je gevoel
Ten eerste je bent heel erg bezig met je gevoel. Voel je wel genoeg, mis je hem wel genoeg? Moet je niet de hele tijd bij hem of haar willen zijn? Je bent echt best wel gefocust op of je wel genoeg voelt. En vaak is het niet genoeg. Zelfs als je iets voelt, dan is het niet intens genoeg. Dan is niet lang genoeg en duurt het niet lang genoeg. Dus die focus op je gevoel is waar je eigenlijk een soort van veiligheid of zekerheid of controle probeert te krijgen.
Je denkt "als ik maar meer voel, als ik maar genoeg voel, dan zit het helemaal goed en dan kan ik me overgeven aan de relatie". En dat is dus ook precies waarom twijfel zo goed werkt als je verbindingsangst hebt. Want je kan altijd wel zeggen: "als ik het zeker weet, dan geef ik me over aan de relatie. Dan ga ik hier echt helemaal voor". Dus zolang je in die twijfel zit, hoef je je niet helemaal over te geven. Dus is het perfecte beschermingsmechanisme. Super frustrerend, maar het werkt wel.
2. De kwetsbaarheidskater
Een ander teken is de kwetsbaarheidskater. Het kan zijn dat je een heel mooi moment hebt gehad. Echt een moment van verbinding waarbij je misschien wel kwetsbaar hebt opgesteld. Of je hebt hele goede seks gehad en vervolgens de volgende dag of twee dagen later of het uur daarna. Ineens heb je een soort van crash. Ineens voel je je heel kut. Wil je eigenlijk alleen maar afstand, ga je juist weer heel erg twijfelen.
En dit kan zo frustrerend zijn omdat je dat hele mooie moment had en je dacht: "zie je wel, het zit helemaal goed. Ik vind hem / haar wel leuk. Nu ben ik er uit". En dan helemaal uit het niets, het lijkt uit het niets te komen, bam komt die kwetsbaarheidskater, wat dus inhoudt dat je je heel kut voelt, dat je juist heel erg gaat twijfelen. Daardoor ga je dan alleen maar meer twijfel omdat je denkt: "maar we hadden zo'n mooie moment en nu twijfel ik weer. Dat betekent dan toch dat het niet goed zit".
En dat is dus niet zo. Het is, hoe frustrerend ook, heel logisch dat dat gebeurt als je verbindingsangst hebt, want dan vind je het dus heel eng om die verbinding aan te gaan en verbinding te voelen. En als je het dan dus een keer hebt of een keer doet, dan denkt je angstbrein (dat deel wat je al probeert te beschermen) na die tijd: "oke. Dat was leuk, dat we dat hebben geprobeerd. Maar nu gaan we weer afstand creëren, want het is gevaarlijk". Die verbinding is ook gevaarlijk. We gaan straks dieper in op waarom dat zo is.
3. De angst om erachter te komen dat dit hem / haar toch niet is
Wat nog heel duidelijk een teken is van verbindingsangst is de angst om erachter te komen dat dit hem of haar niet is, nadat jullie zijn gaan trouwen of een huis hebben gekocht of kinderen hebben gekregen. Je bent heel erg met de toekomst bezig van "wat nou als". "Wat nou als we een huis kopen en daarna kom ik erachter dat dit hem toch niet is".
Dus je bent dan eigenlijk de hele tijd in de toekomst bezig en je wil honderd procent zekerheid in het hier en nu, om het ook zeker te weten voor als jullie al getrouwd zijn, kinderen hebben, want je wil echt niet er dan achter komen. En het dan dus uit moeten maken, moeten scheiden zelfs en misschien heb je dan kinderen.
Dat is wat je absoluut absoluut uit de weg wil, waardoor je dus 100 procent zekerheid nu wil. En dat zoek je vaak in je gevoel. Je denkt:
"als ik maar zo intens mogelijk veel voel, dan weet ik het zeker. En dan durf ik hier voor te gaan".
4. Je gevoel checken
Een andere, heel duidelijk teken is het checken. En met checken bedoel ik je checkt of je wel genoeg voelt. Dat is een hele duidelijke, dus weer die focus op gevoel, maar ook of jullie wel leuk genoeg bij elkaar zijn of andere jouw vriend of vriendin wel leuk genoeg vinden.
En wat er gebeurt is dat je een soort van onrust gevoel krijgt. En dat kan ook heel goed door andere dingen komen. Dat is een hele gekke eraan. En dan ga je je gevoel checken. Dus je krijgt bijvoorbeeld gedachten van:
- "Oh ja, maar vind ik hem vind ik hem wel leuk genoeg?"
- "Moet ik hem niet meer missen?"
En dan vervolgens ga je je gevoel checken:
- "Mis ik hem wel genoeg. Oké ik mis hem".
OK, dan heb je misschien eventjes, eventjes een soort tijdelijke opluchting.
Totdat er weer een soort van onrust komt. En dan ga je weer checken. Het checken kan ook zijn dat je op Google uitgebreid gaat zoeken naar: "passen we wel bij elkaar", naar testes en lijstjes en naar van alles van houvast om te kijken of dit wel de juiste keuze is. Omdat je die zekerheid wil, maar vooral omdat je even dat gevoel van van opluchting wil met dat ongemakkelijke gevoel dat je hebt.
En misschien ben je hier helemaal niet bewust van. Wel dat je dat je checkt, maar waar dat vandaan komt en dat er een onrustige vooraan voorafgaat. Maar ga er maar eens op letten. Ga er maar eens op letten.
5. Toen wel verliefd, nu niet
Een ander teken is dat je misschien wel veel verliefdheid hebt gevoeld in vorige relaties, maar nu niet en dat je dat dus als een heel slecht teken ziet. Want je denkt:
"Ja, maar ik moet toch minstens zoveel voelen voor degene met wie ik misschien wel de rest van mijn leven ga spenderen dan in vorige relaties"
En heel vaak, als ik dit hoor van de meiden dan, dan vraag ik ook "maar hoe waren die relaties? Waren dat gezonde, goede relaties?". Heel vaak was dat niet zo. Waren het toxische relaties die uiteindelijk veel meer pijn deden. En vaak was het op emotioneel onbereikbare partners. En dit is zo ontzettend logisch. Omdat als jij met een onbereikbaar, emotioneel onbereikbare partner bent en jij hebt verbindingsangst, dan heb jij de controle. Want jij moet werken voor aandacht. Jij moet werken voor dat moment van verbinding. Dus als jij niks doet, dan is die verbinding er niet. Dan is die aandacht er niet en dat voelt voor jou angstbrein, als je verbindingsangst hebt, voelt dat veilig. Jij hebt de controle.
Terwijl als je een veilige relatie hebt, iemand die gewoon helemaal voor jou gaat en en eigenlijk op elk moment de verbinding aan kan gaan. Dat is voor jou angstbrein echt paniek! Paniek. Want dan moet jij dus zelf aan gaan geven, grenzen aangaan geven, aangeven wat je wel en niet wil, waar je behoeften liggen. En dat ben je gewoon niet gewend. Waarschijnlijk.
Dus het is super logisch dat je heel veel gevoelens hebt gehad in een vorige relatie, bij emotioneel onbereikbare partners, omdat jij daar de controle had en dus was het veilig om te verlangen. Nu in een veilige relatie met iemand die heel dichtbij komt, dat is juist heel eng als je verbindingsangst hebt en wat dan als eerste weg gaat is je gevoel, want je gaat niet verlangen naar iets waar je bang voor bent. Dat is super logisch.
Maar in een relatie voelt het natuurlijk wel heel gek, want we krijgen al die beelden mee van "je moet heel erg naar iemand verlangen, je moet iemand de hele tijd missen." Dus daarom is dit ook zo'n mind fuck, deze verbindingsangst.
6. Je bent bang dat je alleen maar in deze relatie blijft omdat je bang bent om het uit te maken of om alleen te zijn
En wat ook nog een teken is, is dat je bang bent dat je alleen maar in deze relatie blijft, omdat je bang bent om het uit te maken of bang bent om alleen te zijn.
Dit kan zo'n vervelend rondje zijn dat je dat je bijvoorbeeld een mooi moment hebt samen, dat het leuk is en dat je ziet dat je partner ontspant en dat je denkt:
"oh nee, maar misschien moet ik het wel uitmaken. Dus ik moet het niet leuk maken. Want ik, ik ga, ik ga het nog uitmaken. En de enige reden welke niet uitmaak is omdat ik het niet durf. Of omdat ik bang ben om alleen te zijn. Dus ik houd hem of haar alleen maar aan het lijntje"
En dan voel je je weer schuldig en voel je zo'n slecht persoon. Want eigenlijk wil je het ook niet uitmaken, maar je denkt dat dat de enige optie is. Het is zo vermoeiend, deze gedachte stroom. Deze twijfel trein is zo ontzettend vermoeiend, maar dit is dus ook een heel duidelijk teken van verbindingsangst. Bang zijn dat de enige reden dat je blijft is dat je bang bent om het uit te maken of bang bent om alleen te zijn.
En dat is niet zo. Ik heb die gedachte ook een miljoen keer gehad en dat bleek niet waar te zijn. Arjen, mijn nu man, was toch uiteindelijk degene met wie ik getrouwd ben. En heel happy ben. Dus weet in ieder geval dat dat ook absoluut mogelijk is.
Dus dat waren tekenen van verbindingsangst.
Typische gedachten bij verbindingsangst
Wat zijn nou typische gedachten van verbindingsangst. We hebben al een paar langs langs zien komen, horen komen. Maar wederom, ze focussen best wel veel op gevoel.
- "Moet ik niet meer voelen?"
- "Moet ik hem of haar niet meer missen?"
- "Moet ik niet meer vlinders voelen?"
- "Moet ik niet vlinders voelen als hij of zij mij aanraakt?"
- "Moet ik niet meer de hele tijd bij diegene willen zijn?"
- "Is het normaal dat ik soms behoefte heb aan alleen zijn?"
- "Is het normaal dat ik hem of haar soms niet aantrekkelijk vindt?"
- "Moet ik helemaal niet de hele tijd aantrekkelijk vinden?"
- "En dan moet ik niet de hele tijd seks willen?"
- "Is er niet iemand die beter bij mij past?" is ook een hele favoriete bij verbindingsangst.
- En "wat als dit mijn intuïtie is die zegt dat ik het uit moet maken"
Het woord intuïtie, misschien toen je me hoorde zeggen schrok je al, kan heel veel angst geven omdat je bang bent dat er iets in jou, iets dieps weggestopt, gaat zeggen dat je het uit moet maken. En dan heb je geen keuze meer.
Dat is het gekke. Je hebt het gevoel dat terwijl je in deze twijfel zit dat je nog wel een keuze hebt om te blijven of weg te gaan, terwijl eigenlijk die gedachte alleen maar een soort van naar je schreeuwen dat je het uit moet maken. En je bent heel bang voor je intuïtie, omdat dat dan de de uiteindelijke oordeler zou zijn en daar kan je niet tegen ingaan.
Maar je intuïtie is niet iets nog veel diepers wat wel of niet gaat zeggen dat je het uit moet maken, dat is helemaal niet wat je intuïtie is. Oké, ik zou het nog drie uur over kunnen praten, maar dan weet je dat in ieder geval.
Lichamelijke signalen bij verbindingsangstt
En dan ook nog even de lichamelijke signalen bij verbindingsangst. Want er zijn absoluut ook lichamelijke signalen waaraan je kunt herkennen dat de verbindingsangst wordt getriggerd dat die aanstaat. Dus hoe zit dat?
Je autonome zenuwstelsel regelt alle onbewuste processen in je lichaam, je hartslag, je bloeddruk, je energieniveau en ook de manier waarop jij bedreigingen verwerkt en het kunnen bedreigingen, echte bedreigingen zijn heel vaak ook percieved bedreigingen dus, wat lijkt als een bedreiging, maar geen bedreiging is, daar is een woord voor maar ik kom er eventjes niet op.
En je lichaam kan dat op verschillende manieren verwerken en de verschillende angsten verwerken die bedreiging in relaties en dus ook op een andere manier.
Dus bijvoorbeeld als je verlatingsangst hebt, is de grootste bedreiging dat iemand uit verbinding gaat en dus zich afsluit of boos op je is. En daar ben je dan heel erg op gefocust. En op het moment dat het ook maar lijkt alsof dat zo is, dan gaat je angstsysteem aan. En wat je dan hebt is een hele actieve vorm van angst. Dus het gevoel van "OK. Ik moet nu iets doen, ik moet nu iets oplossen. Moet nu iets gebeuren". Dat een hele actieve vorm van angst.
Bindingsangst daarentegenn is bijna het tegenovergestelde. Daar is de bedreiging dat iemand te dichtbij komt, dat iemand overweldigend is, dat jij je emoties overweldigend zijn. En wat er dan gebeurt is de verdoofde stand van angst gaat aan. Dus je voelt volledige verdoving.
Wat erbij verbindingsangst gebeurt, is eigenlijk chaos en wat ik daarmee bedoel is het is een beetje van allebei. Het kan heel erg heen en weer gaan. Op elk moment. En het kan echt dat je paniekaanvallen hebt.
Dus laten we even een paar lichamelijke signalen langsgaan die je misschien wel of niet herkent in momenten. Of misschien heb je die de hele tijd.
1. Spanning in je lichaam
Een belangrijke is spanning in je lichaam. Misschien heb je bijna constant, maar als je bij je partner bent, kan het zijn dat je spanning hebt. Het kan ook juist zijn als je niet bij elkaar bent. Dat zijn twee kanten van dezelfde munt, eigenlijk in de zin dat soms is het gevaarlijker voor je angstbrein om bij diegene fysiek te zijn. Soms is het juist gevaarlijker om niet bij diegene fysiek te zijn, omdat je dan geen bevestiging van je gevoel de hele tijd krijgt. Maar in ieder geval spanning, spanning als het gaat om je relatie.
En dat kan dus ook zijn als er sprake is van intimiteit of als jullie praten over de toekomst of over een serieuzere stap in jullie relatie. Er is gewoon de hele tijd spanning, er is de hele tijd spanning in je lichaam. En je denkt dat dat betekent dat het niet goed zit in je relatie. En dat is niet zo. Dat is niet zo.
Het is wel zo dat er dus iets is waar je bang voor bent, maar dat betekent niet dat dat is dat je relatie niet goed zit. Dit is gewoon echt een heel duidelijk lichamelijk teken van verbindingsangst. Dus eigenlijk de angst voor de verbinding.
2. Onrust en energie
Wat je ook kunt voelen is onrust en energie, dus dat is eigenlijk de hele actieve vorm van van angst die je ook hebt als verlatingsangst hebt. Bij verbindingsangst zijn dan niet, is dan niet hetgene wat je moet oplossen. "Diegene is uit verbinding en dat dat moet ik oplossen. Die moet weer mij leuk vinden". Dat is wat je bij verlatingsangst doet met energie.
Bij verbindingsangst focust die onrust en energie zich op het oplossen van dit twijfel probleem. Dus je gaat de hele tijd in je hoofd zitten.
- "Voel ik er wel genoeg?"
- "Moet ik niet meer voelen?"
- "Moet ik het niet al zeker weten?"
- "Waarom twijfel ik zo erg?"
- "Moet ik er niet gewoon uitmaken?"
- "Is niet de enige reden dat ik het niet uitmaakt dat ik bang ben om alleen te zijn?"
- "Ben ik dan niet gewoon slap?"
Je zit de hele tijd in dat soort rondjes, maar dat is waar het op focust. Dus als je verbindingsangst aangaat, dan ga je dus in die rondjes om tot een oplossing te komen. Maar misschien heb je al gemerkt dat die oplossing er niet echt is en dat je daar niet dichterbij komt door er zo enorm over na te denken. Maar die actieve vorm van angst kan dus heel goed aanwezig zijn.
3. Verdoofdheid
Aan de andere kant kan er dus ook, en het kan heel erg heen en weer gaan maar het kan ook tegelijk er zijn wat super verwarrend is, een gevoel van verdoofdheid. Dus wat je bij bindingsangst eigenlijk voornamelijk hebt, kan je bij verbindingsgang zeker ook hebben, namelijk gewoon geen gevoel. Je lichaam sluit alle gevoelens af. Je voelt helemaal niks. Alleen maar gewoon verdoofd.
Ook soms alsof je hier niet helemaal bent, alsof je niet helemaal in je lichaam bent. En dat kan samengaan met onrust en energie. Dus aan de ene kant ben je verdoofd en kan je niet echt, heb je het gevoel dat je niet echt vooruit kan, schakelt je lichaam soms zelfs gewoon uit en ben je moe en wil je slapen.
En aan de andere kant heb je ook zoveel spanning, omdat je het gevoel hebt dat je de problemen op moet lossen. Het is zo verwarrend. Het is zo ontzettend verwarrend. Maar misschien, maar misschien helpt het al om dit te horen dat je niet gek bent en dat dit niet gek is, maar dat dit gewoon echt een onderdeel is van verbindingsangst.
4. Hoog ademhalen
Een ander ding is hoog ademhalen. Hoog ademhalen betekent dus hoog in je borstkas ademhalen, wat vervelend genoeg er ook voor zorgt dat de angst alleen maar meer in stand wordt gehouden. Want als je hoog adem haalt, dan zend je eigenlijk al een teken naar je lichaam van: "Eh, er is iets aan de hand", waardoor het angstsysteem nog meer aan gaat, waardoor je ook weer meer hoog gaat ademhalen, waardoor nouja. Dit wordt zo'n vicieuze cirkel die je dus echt kunt doorbreken, onder andere door diep te ademhalen. Al doe je dat maar eventjes tien keer. Tijdens dit filmpje kijken. Dan zal je merken dat je je al heel anders voelt.
Maar hoog ademhalen is dus ook een teken van een lichamelijk signaal wat er kan gebeuren als je verbindingsangst hebt, omdat je eigenlijk op scherp staat van: "oke, er is iets en ik moet uitzoeken wat. Ik moet het oplossen", maar je weet eigenlijk niet precies wat. Dus dan ga je hoog ademhalen.
5. Knoop in je borst ter hoogte van je hartcentrum
Een ander lichamelijk signaal is een knoop in je borst ter hoogte van je hartcentrum. Het klinkt een beetje gek, maar ja, je fysieke hart zit in je borstkas, net iets aan de linkerkant en je hartcentrum zit precies in het midden. En als je een lijn trekt van je navel naar boven, dan daar waar je bot tegenkomt, Net iets daarboven. Dat is waar je hartcentrum ongeveer zet.
En het kan zijn dat je al voelt als je daar nu heel even met je aandacht naartoe gaat, dat daar echt een enorme knoop zit. Dat dat heel, heel vast voelt, heel opgesloten voelt. Haast een soort band om je borstkas.
Dit is ook een lichamelijk signaal en dat is een signaal van het feit dat je heel veel emoties en gevoelens onderdrukt terwijl die er wel zijn. Maar je durft ze niet te voelen en je wil ze niet voelen. Je bent tegelijkertijd heel bang voor. Je bent bang voor wat ze betekenen, je bent bang voor wat ze je gaan vertellen, want je bent bang dat er een gevoel omhoog komt wat gaat zeggen dat je het uit moet maken.Dus onderdruk je het heel erg met heel veel angst. En dat is waarom je zo'n knoop om je borstkas voelt, in je borstkas voelt.
En het kan ook zorgen voor een soort gevoel van doom, alsof er iets alsof er iets staat te gebeuren, alsof er iets gaat gebeuren waar je geen controle over hebt, wat heel erg is, maar je weet niet wat. Dat kan ook voor die voor die hele erg knoop zorgen.
Het gaat heel erg heen en weer
En het wat je misschien herkent is dat het heel erg heen en weer gaat en dit is best wel typisch voor verbindingsangst. Heel erg heen en weer gaat tussen angst en spanning en soms zelfs paniek en verdoofdheid. Dus je gaat van het ene verhaal: "ik wil echt niet dat het uitgaat, maar ik twijfel zo. Het kan toch niet goed zijn" naar "I don't care. Misschien wil ik het wel gewoon uitmaken". Dat zijn de gedachten die je hebt, maar het zit er vooral in je lichaam.
Dus je gaat van heel veel onrust en spanning en angst naar gewoon verdoofheid en helemaal niets meer voelen. En het maakt je allemaal helemaal niks meer uit. En dat is allebei angst. Het zijn gewoon alleen twee verschillende uitingen, twee verschillende manieren waarop je angstsysteem kan werken.
6. Afkeer en walging
En wat soms zelfs kan gebeuren bij verbindingsangst, is dat je afkeer en walging gaat voelen van je partner en dat je gaat trillen en dat je misselijk wordt. En dit? Dit zijn hele heftige dingen. Dat is ook meteen de verbindingsangst crash.
De verbindingsangst crash
Dus alle vormen van angst, verlatingsangst, bindingsangst en verbindingsangst hebben een soort crash states. Dat betekent dat het echt getriggerd wordt in de meest extreme staat. En dit hoort daar echt wel een beetje bij dat je afkeer en walging en misselijkheid voelt en je denkt dan "O mijn God, het kan toch echt niet goed zijn. Dit betekent toch sowieso dat mijn relatie niet goed zit" en het heeft nog steeds niets met je relatie te maken. Maar met die angst voor verbinding. Bizarre he? Is dat niet heel heftig?
Dus die verbindingsangst crash, afkeer, walging, absoluut onderdelen ervan. Het kan ook gewoon straight up een paniekaanval zijn dus echt heel veel paniek. En het kan ook volledige verdoving zijn dat je echt helemaal uitschakelt. Niks meer kan, niks meer over je lippen krijgt.
Dat is het verwarrende van verbindingsangst dat allebei die dingen erin zitten en dat het soms echt heel snel heen en weer kan gaan tussen die twee. En soms ook met hele lange periodes. Dus dat je weken of maanden paniek en angst voelt en daarna weken of maanden alleen maar verdoving voelt.
Wat er ook gebeurt is dat je alles in twijfel trekt op zo'n moment dat je gewoon nergens meer zeker van bent. Dat je dat je het gevoel hebt dat je gek wordt, dat je echt letterlijk gek wordt van je gedachten en dat je gewoon nergens meer vanuit kunt gaan. Je wil het uitmaken, maar toch ook niet.
Het is gewoon één grote paniek eigenlijk in je in je hoofd. En je angstbrein geeft je op zo'n moment het gevoel dat de enige manier om er uit te komen is om de relatie uit te maken, omdat je verbindingsangst dus zo is getriggerd aan is gezet, is het voor je angstbrein het meest veilige om dan maar gewoon helemaal uit de relatie te zijn. Want dan, dan ben je ook uit die verbinding.
Ik moet nu even zeggen misschien denk je van "ja, maar ik ben helemaal niet zo heel erg bang voor verbinding" en dat is heel, dat is super begrijpelijk en kan me echt helemaal voorstellen omdat het zo niet duidelijk is. Twijfel is een heel vernuftig beschermingsmechanisme, want het werkt heel erg goed. En het kan dus heel goed zijn dat je denkt "ja, maar ik vind diegene echt niet leuk". Toch kan het heel erg goed zijn dat je eigenlijk bang bent voor verbinding en dat dat er eigenlijk dieper onder ligt, dat het er onder zit.
Hoe ontstaan verbindingsangst?
Dus hoe ontstaat verbindingsangst? Er zijn verschillende manieren waarop verbindingsangst kan ontstaan. Maar zoals ook bij de andere blogs over verlatingsangst en bindingsangst ook heb uitgelegd, zijn er drie hechting stijlen, onveilige hechting stijlen.
De veilige hechtingsstijl
Dus een veilige hechtingsstijl houdt in dat je een ouder of dat je ouders hebt gehad die op een consistente en liefdevolle manier ingingen op jouw fysieke en emotionele behoeften. Dus dat jij de zekerheid hebt gekregen dat er altijd in werd gegaan op jouw behoefte en dat dat daaraan werd voldaan.
De gedesorganiseerde hechtingsstijl kan leiden tot verbindingsangst
En er is dus een hechtingsstijl ,de gedesorganiseerde hechtingsstijl, die tot verbindingsangst kan leiden. En wat dat inhoudt is dat er een ouder was, het kan allebei je ouders zijn, maar het kan ook één ouder zijn, waar je tegelijkertijd heel veel van hield of heel veel bevestiging van wilde en waar je bang voor was. En dit is echt anders dan de andere hechting stijlen.
Dus om dat even verder uit te leggen. Je hebt ook een vermijdende hechting stijl. Dat betekent dat je een ouder hebt gehad die gewoon niet met emoties om kon gaan. Of juist een ouder die heel overweldigend was en over je grenzen heen ging en / of inconsistent was met liefde geven. En eigenlijk allebei die dingen kunnen leiden tot zowel een vermijdende hechtingsstijl als een angstige hechtingsstijl, die dan weer leiden tot verlatingsangst en bindingsangst.
Gedesorganiseerde hechtingsstijl is daarin echt anders omdat er angst bij komt kijken. Je bent bang voor de bron van liefde. En het duurde bij mij heel lang voordat ik hier achter kwam omdat ik een hele goede band had en nog steeds heb met mijn ouders. En het zijn echt fantastische mensen.
Ouder(s) die onverwachts boos werd kan leiden tot verbindingsangst
Maar als je een ouder hebt die best wel vaak boos wordt of die onverwacht boos werd, en dat is vooral heel eng voor een klein kindje dat niets liever wil dan voorspelbaarheid, omdat dat zorgt voor veiligheid. Dan kan het heel goed zijn dat je toch in meerdere of mindere mate een angst ontwikkelt voor die ouder, dus voor die bron van liefde.
Ouder(s) die zelf ook bang was voor verbinding kan leiden tot verbindingsangst
Wat ook heel goed kan zijn is dat die ouder zelf ook bang was voor verbinding en verbinding is echt een gevoel. Als je straks in staat bent om wel verbinding aan te gaan en te voelen, dan zal je merken dat dat echt dat voelt heel bijzonder. Het is ontzettend mooi, maar het is ook wel intens op een bepaalde manier.
En als je ouders of een ouder niet heeft geleerd om die verbinding zelf aan te kunnen gaan, dan kan het heel goed zijn dat elk moment dat die verbinding er was, elk moment dat jij die verbinding zocht als klein kindje, wat super natuurlijk is en ook echt net zo belangrijk is als fysieke behoeften. Er werd heel lang gedacht we dat we alleen maar fysieke behoeften hadden. Maar die emotionele behoeften zijn echt minst of net zo belangrijk als fysieke behoeften, zelfs voor daadwerkelijke overleving.
Maar dus als jij als klein kindje die verbinding zoekt met een ouder die dat zelf ook eng vindt, dan kan het zijn dat die ouder heel onvoorspelbaar kan reageren daarop. De ene keer er wel op ingaan en de andere keer misschien uit een soort schrikreactie boos worden of je afwijzen of afkeuren. En dat geef jou dus het gevoel dat verbinding heel eng is.
Een kritische ouder kan ook leiden tot verbindingsangst
Het kan ook zijn dat de gedesorganiseerde hechtingsstijl komt uit een kritische ouder. En een kritische ouder kan voor jou op dit moment voelen als een ouder die jou veel feedback geeft over wat wel en niet goed is en je alleen maar wil helpen om te kunnen slagen in deze wereld. Het is met de beste bedoelingen vaak.
Maar het kan ervoor zorgen dat je in die zin bang bent voor een ouder, voor de kritiek en voor de afwijzing en voor de afkeuring.
Een angst bij de bron van liefde
Dus er zit angst bij die bron van liefde. Er is een ouder geweest waar jij, ouder of verzorger uiteraard, waar jij iets van van spanning of angst bij voelde. Hier zouden we nog veel en veel dieper op in kunnen gaan, maar dit is even een soort van een korte, korte inleiding van wat een gedesorganiseerde hechtingsstijl is en waar het vandaan kan komen.
Maar dat kan dus absoluut leiden tot verbindingsangst. De angst voor die verbinding, de angst voor liefde eigenlijk. Maar je durft je eigenlijk gewoon niet te geven omdat je bang bent voor wat er dan gaat gebeuren.
Het verschil tussen verlatings-, bindings- en verbindingsangst
Oké, dus we hebben al in de vorige filmpjes gehad over verlatingsangst, bindingsangst en verbindingsangst. En ik ga nog één keer heel even kort het verschil aangeven zodat je weet dat er een verschil zit en zodat je beter kunt plaatsen.
- Verlatingsangst: gaat heel erg over dat je juist heel erg de connectie graag wil en graag wil houden omdat je dan weet zeker weet dat het goed zit.
- Bindingsangst: een relatie überhaupt is eigenlijk al een beetje overweldigend en dat je er eigenlijk niet mee wilt dealen. Dat je het gewoon liever niet aangaat.
- Verbindingsangst: dat je wel een relatie wil, maar dat je bang bent voor de verbinding binnen die relatie. Dus om je over te geven aan de relatie
Hoe overwin je verbindingsangst?
Dus hoe kun je verbindingsangst overwinnen. Verbindingsangst is eigenlijk de ultieme controle issue. Je bent heel erg bang om de controle los te laten en te vertrouwen dat het wel goed komt. Want de controle loslaten voelt alsof het sowieso niet goed gaat komen, alsof er sowieso iets ergs gaat gebeuren, zelfs als dat heel vaag en onduidelijk is.
Drie kernangsten bij verbindingsangst
Dus het is heel erg angst gedreven en de angsten komen uiteindelijk meer op drie kernangsten die niet altijd meteen te herkennen zijn. En dat is de angst dat je verlaten wordt (1). En het kan zijn dat je denkt van "ja, maar ik weet dat mijn vriend me nooit gaat verlaten. Ik weet dat mijn vriendin nooit bij me weg zou gaan". En het kan heel goed zijn dat toch daar onder die angst voor verlating zit. En die komt soms juist bij veilige relaties uit.
De angst om een slecht persoon te zijn (2) en de angst dat er iets heel ergs gaat gebeuren(3). Dat zijn eigenlijk 3 kernangsten die hieronder zitten, die onder verbindingsgang zitten.
Wanneer je die angsten gaat loslaten, zal je echt merken dat je minder gaat twijfelen. Dat er minder angst en spanning is, dat je meer op jezelf gaat vertrouwen. En het is namelijk zo dat die twijfel je beschermt tegen de pijn van afwijzing, van verlating en de angst om het fout te doen.
Dus het is eigenlijk wat dat betreft dus het perfecte beschermingsmechanisme. Hoe frustrerend het ook is en je denkt dat je zou er nooit voor kiezen, maar die angst om verlaten te worden, je angst om pijn te doen is gewoon nog groter.
En ik kan me echt voorstellen je dit kijkt en denkt
"ja, maar ik heb echt geen verlatingsangst. Ik heb echt geen verlatingsangst, want ik vind die ander helemaal niet leuk en het zou zelfs een opluchting zijn als die het uit zou maken. En ik denk echt niet dat hij dat ooit zou doen. Dat hij of zij ooit bij mij weg zou gaan".
Ik hoor dit van zo ontzettend veel van de meiden die door mijn programma Rust in de liefde heen gaan. "Nee, ik heb echt geen verlatingsangst. Het zit er bij mij echt niet onder". En dan een paar weken later, als ze beginnen te helen. Dan gaan ze die verlatingsangst voelen. En dan is het:
"Wow ok. Ik had het echt niet verwacht. Maar nu nu is het toch omgeslagen naar verlatingsangst en nu voel ik het. En dat het voelt zo eng om dat toe te staan".
Verbindingsangst is eigenlijk zo logisch
Dus het is zo logisch dat je jezelf gaat beschermen en dat je jezelf gaat beschermen door te twijfelen, door die ander minder leuk te maken. Want dan heb je het gevoel, dan heeft je angstbrein het gevoel dat de afwijzing waarvan je angstbrein overtuigd is dat hij gaat komen, minder pijn doet. Dat ie minder pijn doet als jij die ander maar minder leuk vindt.
Het is echt de manier waarop je angstbrein werkt en een super super mega boeiend om te weten hoe dat werkt en het te gaan herkennen.
Maar omdat dit dus zo'n controle ding is, verbindingsangst is de angst waar de meeste controle op zit, zal je ook merken dat je jezelf snel gaat saboteren als je gaat helen. Want het is het is zo eng om die controle los te laten, omdat je het gevoel dat de controle de enige manier is waarop het goed kan komen.
Je mag niet twijfelen, want je moet het honderd procent zeker weten. Je moet honderd procent zekerheid hebben en het liefst ook voor eeuwig. Dus dan voelt het heel onverantwoordelijk om die twijfel zomaar los te laten. Waardoor je dus ook de hele tijd jezelf gaat saboteren op het moment dat je al een beetje gaat helen of het los gaat laten of er aan gaat werken.
Dus het is heel erg belangrijk om de onderliggende dingen los te laten. En dat is absoluut mogelijk. Ik heb hier dus ingezeten, heel erg tien jaar geleden, en ik ben nu super happy getrouwd en heb oprecht helemaal geen last meer van al deze dingen die ik net noemde. Dus dat is echt mogelijk.
EFT helpt je bij het overkomen van verbindingsangst
En er is ook een techniek die wil ik heel snel noemen, dit begint een lange blog te worden. Maar ik wil een heel even noemen zodat je weet dat die bestaat. Er zijn ondertussen een heleboel technieken, maar de techniek die ik gebruik is EFT, de Emotional Freedom Technique en dat is tappen. Het is een vet rare, een hele gek uitziende. Maar hij is wel zo ontzettend waardevol omdat het perfect is om angsten los te laten.
Ik ga niet nu helemaal uitleggen. Hier is een filmpje waarbij ik het uitleg wat het is en hoe het eruitziet en een kleine demonstratie doe. Maar weet in ieder geval dat je eruit kunt komen.
Als je benieuwd bent of jouw twijfel misschien niet aan jouw relatie ligt, maar dus meer een beschermingsmechanisme is, dan kun je de twijfel quiz doen.
Ben je benieuwd of je verlatings-, bindings- of verbindingsangst hebt, kan je deze quiz doen.
Weet in ieder geval dat jij alle liefde waard bent. Precies zoals je nu bent.
En dat alles mogelijk is. Zeker in de liefde.
Liefs,
Paulien
DE TWIJFEL QUIZ
4 minuten
Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!
4 Responses
Herman
Mijn vriendin geeft aan last van verbindingsangst te hebben. (Ze heeft veel toegelicht en ik heb er wel beeld bij). Echter haar gedrag is van dien aard dat ik nu twijfel aan onze relatie (nl verstoten, gekwetst worden) indien ik haar ruimte geef als ze er om vraagt ( bv niet mee gaan naar familie feestjes omdat ze dan denkt dat ze aan mij vast zit door de sociale druk van de familie.) hoe kan ik haar het beste ondersteunen op een gelijkwaardige wijze. Toegeven of de angst momenten bespreekbaar maken in de hoop dat ze de angsten kan accepteren en durft te zeggen ga toch mee.
Paulien Timmer
Hi Herman! Het kan zeker een beproeving zijn als je partner vol in een helingsproces zit… Heel begrijpelijk en dit kan ook heel lastig zijn…Voorop staat dat het voor je partner én voor jullie relatie waardevol is als het proces van heling & verwerking bij je partner doorgaat. Dat ze weer de weg naar (zelf)liefde ontdekt. Dit kan een zoektocht zijn. Als partner kun je haar wel helpen door betrouwbaarheid, consistentie, eerlijkheid en transparantie te bieden in dit proces. Het is daarbij ook belangrijk dat je aan jezelf denkt en goed voor jezelf zorgt. Liefs!
Grietje
Hallo Paulien, ik heb een aantal van jouw filmpjes gezien en herken mezelf volledig in het filmpje over verbindingsangst. Graag wil ik met EFT proberen dit los te laten, maar welk vd voorbeelden raadt je mij dan aan?
Gr. Grietje
Paulien Timmer
Hi Grietje! Heb je het programma Diepe Heling al bekeken via mijn website? Dan ga je gericht met deze hechtingsstijl aan de slag (ook met EFT)! 🙂 Je kunt ook op mijn YouTube kanaal kijken naar meer info over de hechtingsstijlen en relatietwijfel: https://www.youtube.com/channel/UCcqsc1kWFzDLdqbb5LA-X-Q Liefs!