Waarom het niet gezond is als je hoopt dat je partner aanvoelt wat jij wilt

with Geen reacties

Duidelijk aangeven wat je wil leer je door het voorbeeld wat je ouders geven. Als zij consequent je grenzen respecteerden, dan leerde je waarschijnlijk om hetzelfde te doen. Hoe meer je wil dat je partner 'gewoon' aanvoelt wat jij nodig hebt, hoe meer jij dat vroeger zelf moest doen bij één van je ouders: er werd van je verwacht dat je aanvoelde wat zij nodig hadden. 

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent! Je kunt dit patroon helen, lees maar verder.

 

Doe de Twijfelquiz om erachter te komen of je twijfel misschien niet aan je relatie ligt!

Ik doe de Twijfelquiz

5 kenmerken gedesorganiseerd ehechtingsstijl intro

Van intense twijfel naar supergelukkig

met dezelfde jongen!

Hi, ik ben Paulien, en 10 jaar geleden twijfelde ik superintens. Zo ongeveer 24 uur per dag, 8 dagen in de week. (It never stopped)

Ik was ZO bang om de verkeerde keuze te maken, en hem aan het lijntje te houden en het dan uiteindelijk toch uit te moeten maken.

Over 5 jaar, als we samen gingen wonen. Of nadat we getrouwd waren, of een huis hadden gekocht. Ik voelde me bij voorbaat al schuldig.

En dat zorgde ervoor dat ik alleen maar harder ging nadenken en meer mijn best ging doen.

Het hielp niet dat ik zo veel hoorde dat als je twijfelt je het uit moet maken.

Als jij nu in die twijfel zit, en dat soort dingen hoort: dat is NIET waar. Het is een goedbedoeld advies van mensen die twijfel niet begrijpen.

Je hoeft het nooit uit te maken, als je dat niet wil. Echt niet. 🙂

Ik ben gebleven, tegen al die adviezen in, en ben nu echt superhappy en voel helemaal dat deze relatie de bedoeling is. Ik twijfel al 5 jaar niet meer en weet dat dit de allerbeste keuze is die ik had kunnen maken. Want mijn twijfel had zo veel minder te maken met hem, en zo veel meer met mij.

5 kenmerken gedesorganiseerde hechtingsstijl

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

Waarom het niet gezond is als je hoopt dat je partner aanvoelt wat jij wilt

 

Hoe meer jij verwacht dat je partner je aanvoelt, hoe slechter je bent in aangeven wat je wilt en waar je grenzen liggen. Maar dat betekent niet dat je daar je hele leven mee moet dealen. Je kunt dit helen, lees maar verder.

 

Enmeshment

Je zou willen dat je partner beter weet wat jij nodig hebt dan jijzelf. Maar dat is geen liefde. Dat is niet romantisch en niet sexy. Dit fenomeen heeft een naam: enmeshment, en het is iets dat je hebt geleerd.

Enmeshment is een term die gebruikt wordt om de dynamiek te beschrijven waarin je iemand anders verantwoordelijk maakt voor jouw gevoelens. Het is een soort verwachtingspatroon waarin hij jou gelukkig moet maken en precies moet weten wat je nodig hebt. Het lijkt op het Hollywood-beeld van liefde, maar het komt eigenlijk voort uit emotionele onderontwikkeling. Je vertrouwt je eigen gevoelens niet

Benieuwd of je twijfel wel of niet aan je relatie ligt? Doe de gratis Twijfel Quiz

 

Eigen verantwoordelijkheid

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gevoelens. Om te weten wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt. Jij bent verantwoordelijk voor het aangeven van je grenzen. 

En daar ben je sterk genoeg voor. Echt waar. 

En dat is maar goed ook. Je partner zal namelijk niet altijd bij je zijn, en je bent zoveel meer waard dan je zo machteloos te voelen. Je partner hoeft niet te raden wat je nodig hebt, net zoals jij niet constant moet proberen aan te voelen wat anderen nodig hebben (want het is mega vermoeiend). Het leidt alleen maar tot schuldgevoelens en het niet volledig innemen van je eigen ruimte in de wereld. 

Lees ook: Zes oorzaken van twijfel, die niks te maken hebben met je relatie

 

Doorbreek deze patronen

Doorbreek zelf-saboterende patronen in de liefde met de gratis Love-Tap

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gevoelens, het uitspreken van eigen behoeften en het aangeven van eigen grenzen. Geef jezelf de vrijheid van de last om te moeten 'aanvoelen' wat anderen nodig hebben van je af te laten glijden, en bevrijd ook je partner van die last. Dit patroon kan zelfs ook bijdragen aan twijfels over je relatie. 

Je bent veel meer waard dan die macht in de handen van anderen leggen, en het leidt absoluut niet tot meer liefde. 

Hoe doe je dat? Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen emoties en behoeften. Door je behoeften en grenzen op een gezonde manier te communiceren en respecteren (ook essentieel voor samenwonen zonder twijfel). En door te stoppen naar het zoeken van een ‘redder’ in je partner en de kracht en vaardigheid ontwikkelt om jezelf te redden

 

Liefs,

Paulien


PS: heb je je partner deze 7 vragen al eens gesteld?

PPS: Lees 5 verhalen van anderen die ook twijfelde over hun relatie

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *