Waarom je het niet meteen uit wil maken als je twijfelt

with Geen reacties

Ok, waarschijnlijk heb je al 83 verschillende adviezen gehoord, en allemaal maken ze je nog meer in de war.
WAT MOET JE NOU DOEN ALS JE TWIJFELT?
Daar gaan we het over hebben (en je kan helemaal ontspannen, want ik ga je alleen maar vertellen dat je het niet uit hoeft te maken)

 

Het is zo verwarrend als je twijfelt en je het niet uit wil maken. Of het gewoon echt niet weet.

En het is helemaal kut dat de maatschappelijke overtuiging lijkt te zijn dat als je twijfelt, het niet goed zit en je het uit moet maken.

Ik ben zo blij dat je hier bent en dit leest, want: dat is niet zo.

It’s not you, it’s me

Zo vaak heeft twijfel veel meer te maken met jou, dan met deze relatie.

Als je het dan uitmaakt, is de kans groot dat de twijfel in een volgende relatie gewoon weer terug komt.

Of dat de angsten die er onder liggen zich op een andere manier uiten.

Misschien had of heb je wel een vermoeden dat de twijfel ook wel een beetje aan jou ligt, maar het voelt zo echt! De gedachten zijn zo echt en je voelt écht niets meer.

Dat is superverwarrend, I know.

Maar het moet wel echt voelen, anders zou het niet werken!

Twijfel is een beschermingsmechanisme

Twijfel is namelijk (onder andere) een beschermingsmechanisme. Het kan zijn dat twijfel je helpt op een bepaalde manier. Misschien ben je heel erg bang om gekwetst of afgewezen te worden. Het kan zijn dat je dat al een keer eerder hebt meegemaakt, en een deel van jou toen heeft besloten: dat gaan we nooooit meer meemaken.

En dus beschermt een deel van jou je nu, om te zorgen dat je niet meer gekwetst wordt.

Twijfel is een hele goede manier om dat te doen, hoe raar dat ook klinkt!

Als je bang bent dat iemand je gaat afwijzen, is het beter als je diegene minder leuk vindt, toch? Dan doet het namelijk minder pijn.

Dat is hoe twijfel je kan helpen.

En het kan heel goed zijn dat je rationeel wel weet dat deze jongen je nooit zou afwijzen, en juist heel erg betrouwbaar en lief en onvoorwaardelijk is.

Dat is zelfs vaak zo.

Maar die angst is niet rationeel. En juist bij een jongen die betrouwbaar en lief en onvoorwaardelijk is, is de kans groter dat je die ‘te dichtbij’ laat komen.

Omdat er geen andere reden is om hem op afstand te houden. Geen issues, geen drama, geen dingen die eerst nog moeten veranderen.

Dan is het enige waar je nog aan kan gaan twijfelen je eigen gevoel. Of je hem wel leuk genoeg vindt.

Waarom je het niet uit moet maken als je twijfelt

Als jij niet weg wil (of het gewoon écht niet weet) hoef je het niet uit te maken. Niemand dwingt je om dat te doen (ook al voelt dat soms wel zo, dat het ‘moet’).

Het is echt helemaal ok om te twijfelen, en te blijven.

Je kunt absoluut gelukkig worden, met deze zelfde jongen, en je twijfels helemaal achter je laten.

Toen ik een vaag vermoeden had dat mijn twijfels ook wel eens aan mij konden liggen, nam ik een besluit.

Ik zag namelijk dat hij mij onvoorwaardelijke liefde gaf, en dat ik dat niet aan kon nemen. Ik voelde dat ik onzeker was, en dat ik het gevoel had dat ik voor liefde moest werken. Toen ik het zomaar kreeg, wist ik niet wat ik er mee aan moest en dacht ik dat hij het niet kon menen.

Maar hij was zo oprecht, en zo consistent.

Dit waren allemaal niet hele obvious dingen, en ook echt niet makkelijk om te zien. Ik wil niet dat je denkt dat dit voor mij allemaal duidelijk was en ik dus minder twijfelde dan jij.

Ik twijfelde ook aan hoe oprecht hij was. En dacht dat hij dit voor ieder meisje zou doen, gewoon omdat hij een lieve jongen was.

Maar ik nam een besluit, omdat ik ZEKER wilde weten dat mijn twijfels niet aan mezelf lagen en ik misschien wel een geweldige jongen zou laten gaan.

Dit was het besluit dat ik nam: Ik zou een jaar lang heel hard aan mezelf gaan werken, veel meer van mezelf gaan houden, leren en voelen dat ik liefde waard was. En als ik dan nog steeds heel erg twijfelde, dan wist ik in ieder geval zeker dat het niet aan mij lag.

Ik ging er niet vanuit dat het werkte, en ik twijfelde nog steeds enorm (ik kon het gewoon niet stopzetten), maar ik merkte dat het beter ging.

Dat het rustiger werd in mijn hoofd, dat ik de mooie momenten die we hadden echt kon toelaten en dat ik niet meer zo veel van mezelf moest voelen.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Ik probeerde alles uit, en niet alles werkte, wat heel frustrerend was.

Maar ik kreeg steeds meer inzichten, leerde zoveel over mezelf en voelde mezelf steeds sterker worden.

Na een jaar waren de twijfels niet weg, maar ging het wel zoveel beter met me dat ik wist dat dit niet aan mijn relatie lag. De relatie was namelijk helemaal niet veranderd, en hij ook niet.

En toch voelde ik meer, vond ik hem nog zoveel leuker, en zag ik hem heel anders dan een jaar eerder.

Nog eens tien jaar laten ben ik zo ontzettend dankbaar dat ik niet weg ben gegaan en ervoor ben gegaan. Als ik om me heen kijk kan ik me niet voorstellen dat ik leven zou leven met iemand anders dan Arjen.

We hebben samen ons droomleven opgebouwd (iets wat ik me tien jaar geleden totaaal niet voor kon stellen), en ik ben zo superhappy. Met hem, én met mezelf. We wonen op een landgoed, hebben allebei ons eigen bedrijf en dus alle vrijheid in de wereld en genieten samen echt intens van het leven.

Dus nee, je hoeft het niet uit te maken als je twijfelt, want je twijfel kan zoveel oorzaken hebben die niks te maken hebben met hem.

Je hoeft het niet uit te maken, omdat je nog steeds zo ontzettend gelukkig kan zijn met hem, ook als je een twijfel periode hebt gehad.

Je hoeft het niet uit te maken, totdat je zeker weet dat je twijfel niet aan jezelf ligt.

Twijfel heeft zoveel oorzaken, en maar één daarvan is je relatie.

Als je benieuwd bent welke oorzaken twijfel allemaal kan hebben, nodig ik je heel erg uit om de masterclass ‘6 oorzaken van twijfel die niets zeggen over of hij de ware is’ te bekijken. Die laat je je twijfel zoveel beter begrijpen.

Je komt hier uit, I promise. En je bent echt niet gek als je wil blijven terwijl je twijfelt. Misschien is het wel de beste keuze die je maakt.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]