Wanneer voel je genoeg? Het enige dat je op dit moment weet, is dat je niet genoeg voelt. En als je wel genoeg zou voelen, zou alles anders zijn.
Dan zou je je eindelijk helemaal over kunnen geven aan deze relatie en ZEKER weten dat het goed zou zitten.
Right? Let me help you.
Toen voelde ik helemaal niets meer
Nu voel ik genoeg
Ik herinner me nog zo goed het moment dat ik me realiseerde dat ik niet genoeg voelde, en dat dat betekende dat ik het misschien wel uit zou moeten maken. Paniekaanval.
(spoiler alert, voordat jij ook een paniek aanval krijgt: heb ik niet gedaan en ik ben nu gelukkig getrouwd met diezelfde jongen. Je mag ontspannen 😊)
Al gauw voelde ik steeds minder, en uiteindelijk helemaal niets meer.
Toch.. zijn we nu getrouwd en ben ik happy en voel ik meer dan ik me toen voor kon stellen, maar heb ik het niet meer nodig. En dat is zo’n groot verschil.
Ik ben mijn gevoel niet meer aan het checken. Ik raak niet meer in paniek als het er niet is (sterker nog, ik heb het vaak helemaal niet door).
En tegelijkertijd: als hij me aanraakt.. voel ik vlinders. Als ik me ’s ochtends omdraai en zijn gezicht zie raak ik ontroerd omdat ik zo blij ben dat hij naast me ligt. Als ik zijn arm om me heen voel, gaat er een warme golf door mijn hele lichaam. Ik vraag me geen seconde meer af of het genoeg is.
En dat gun ik jou ook enorm.
DE TWIJFEL QUIZ
4 minuten
Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!
Je bent de hele tijd aan het checken of je genoeg voelt.
Als hij weg is, moet je hem heel erg missen.
Als hij vanavond naar je toekomt, moet je daar heel veel zin in hebben (en dat heb je niet).
Als jullie samen op vakantie gaan, moet je niet kunnen wachten om de hele tijd bij hem te zijn (en daar ben je eigenlijk best bang voor).
Als hij je aanraakt moet je vlinders voelen (dat voel je niet, en soms wil je zelfs niet dat hij je aanraakt).
Als je aan hem denkt moet je altijd een glimlach op je gezicht krijgen (ehh, op dit moment eerder paniek).
Als jullie seks hebben moet je er helemaal in op gaan en passie voelen (nope, help!).
I got you.
Je wil weten wanneer je genoeg voelt, right? Hoe weet je nou of je genoeg voelt om een goede keuze te maken?
Je wil een checklist, een duidelijke handleiding, IETS dat je met 100% zekerheid kan vertellen dat dit helemaal goed zit.
Ik geef je datgene wat daar het dichtst bij in de buurt komt: deze 4 tekenen dat je genoeg KAN voelen.
Want je gevoel wordt zo ontzettend beïnvloed door wat je denkt, waar je bang voor bent, je overtuigingen, dat het helemaal niet eerlijk is om zoveel te verwachten van je gevoel.
Je KUNT niet bepalen of je ‘genoeg’ voelt, als je tegelijkertijd je gevoel onderdrukt.
En de kans is heel groot dat je dat doet.
‘Maar.. ik onderdruk het niet! Ik wil juist heel graag meer voelen!’
I know, I know. Ik snap het echt.
Maar laten we deze 4 tekenen even afgaan en het hier dan verder over hebben (het gaat helpen, I promise).
1
Je kunt makkelijk al je gevoelens toelaten en bent niet bang voor je gevoelens.
Je wil heel graag meer voelen, maar... alleen van the good stuff. Liefde, vreugde, vrede. Dat soort dingen. Geen woede, verdriet, angst of andere moeilijke gevoelens en emoties.
Je wil eigenlijk gewoon bepaalde gevoelens uitkiezen, en daar een soort luidspreker op zetten, en ervoor zorgen dat de rest nooit meer komt.
Jammer genoeg (believe me, I tried) is dat niet hoe gevoelens werken. Als je bang bent voor bepaalde gevoelens, onderdruk je eigenlijk alle gevoelens.
Je kunt alleen ‘genoeg’ voelen als je AL je gevoelens toe kunt laten, en niet superbang wordt als je iets voelt wat je eigenlijk niet wil voelen. (En dat is wat er gebeurt, toch?)
2
Als je woede of verdriet op voelt komen, laat je dat er helemaal zijn, zonder er iets mee te doen
Als je woede of verdriet op voelt komen en vervolgens in paniek raakt omdat je dat niet mag voelen, breng je je hele gevoelssysteem in de war.
Je bent bang om woede of verdriet op te laten komen, omdat je niet wil huilen of boos wil worden. Misschien heb je ooit geleerd dat dat niet mag. Dat dat niet netjes, of zwak is.
Maar woede en verdriet zijn niet slecht. Ze kunnen je niets doen. Het zijn maar gevoelens, en als je ze niet wil voelen, zal je vaak angstig zijn. Wat er weer meer voor zorgt dat je twijfelt en niet genoeg voelt (volgens jezelf).
3
Je veroordeelt je gevoel niet
Welk gevoel er ook naar boven komt, het is ok. Het mag er zijn, precies zoals het er is.
Klinkt dat herkenbaar?
De kans is groter dat je hier al heel veel angst bij voelt: nee, help, want dan wordt het alleen maar erger en angst/spanning/leegte betekent dat ik het uit moet maken!
Neee, dat betekent het helemaal niet! Echt niet. Je gevoel is maar gevoel, en 99% van de tijd heeft dat gevoel veel meer te maken met wat er opgeslagen ligt in ons lichaam dan dat het ons echt wat te vertellen heeft over onze relatie.
Pas als je al je gevoelens er kan laten zijn, zonder ze te veroordelen als ‘slecht’ of  als ‘reden om het uit te maken’, kan je genoeg voelen.
4
Je ademt diep naar je buik
Bij het lezen van punt 4 ging je misschien al even letten op je ademhaling.
Waarschijnlijk was die heel hoog, gespannen en oppervlakkig. Dat is hoe we ademen als ons angstsysteem aan staat, en die staat heel vaak aan als we twijfelen.
Adem eens een paar keer diep naar je buik. Er gaat niks engs gebeuren, je geeft je lichaam gewoon iets meer lucht en ruimte.
Voel je je al rustiger?
Ik weet dat dit niet de oplossing van alles is, maar het is wel heel erg belangrijk dat je diep ademt om je gevoel helemaal toe te kunnen laten. Zolang je hoog en gespannen ademt kan je lichaam niet alles voelen wat je wil voelen.
[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]
Dus, voel je genoeg?
Er is geen standaard waar je aan moet voldoen om te bepalen of deze relatie goed genoeg is. Of je gelukkig kunt worden.
Er is geen magische grens waaraan je kunt afmeten of je gevoel genoeg is om de rest van je leven 100% zeker samen te blijven.
Ik weet dat je dat wil (echt waar, ik weet het).
Maar het hoeft niet. Je hoeft het niet 100% zeker te weten, en je hoeft het al helemaal niet te baseren op je gevoel.
Gevoel komt en gaat, als eb en vloed. En je gevoel wordt enorm beïnvloed door jou gedachten en wat je doet. Je hebt net al gemerkt dat je er binnen een minuut voor kan zorgen dat je meer ontspannen bent door diep te ademen.
Zo kun je ook je gevoel beïnvloeden door te focussen op wat je mist in de relatie, versus wat er wel is in de relatie.
Ook dit is niet de oplossing, I know!
Je angstsysteem staat vol aan, en wat je vooral voelt is angst. En dat wil je weg hebben.
En je denkt dat dat weg zal gaan als je maar genoeg voelt.
Maar als je je gevoelens niet allemaal toelaat, geen verdriet of woede wil of mag voelen, je gevoel veroordeelt en alleen maar hoog en oppervlakkig ademt is de kans heel groot dat je nooit vindt dat je genoeg voelt van jezelf.
En aan de andere kant: als je wel je gevoelens toelaat en ze niet veroordeelt en diep ademt en ontspannen bent, voel je genoeg.
Ik voel niet 100% van de tijd iets. Sterker nog, ik voel me best vaak gewoon happy. En tegelijkertijd ben ik 100% zeker van mijn relatie met Arjen. Dat dit de bedoeling is, en dat ik zoveel van hem houd. Ik verwacht niks meer van mijn gevoel, en ik veroordeel het niet. En daardoor is het er op onverwachte moment, meer en mooier dan ik me kon voorstellen toen ik zo twijfelde.
Dus wat je nu voelt, is genoeg. Totdat je jezelf toestaat om meer te voelen.
Dat kan, dat mag. Dat je nu niet veel voelt (of misschien zelfs helemaal niets) betekent niet dat dat niet kan gaan gebeuren, met deze zelfde jongen.
[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]
DE TWIJFEL QUIZ
4 minuten
Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!