Is het normaal dat je twijfelt aan je relatie?

with Geen reacties

Twijfelen aan je relatie is normaler dan je denkt. Het voelt vaak alsof je de enige bent. Alsof iedereen om je heen moeiteloos in perfecte relaties zit, terwijl jij je afvraagt: Is dit wel goed? Is mijn partner wel de juiste? Maar hier is het geruststellende nieuws: twijfelen aan je relatie is heel normaal. Veel meer mensen dan je denkt worstelen met deze vragen, maar er heerst nog steeds een groot taboe op. Dit maakt het lastig om open te zijn over je gevoelens, waardoor je sneller in een negatieve spiraal terechtkomt.

In dit blog gaan we dieper in op wat twijfels betekenen, waarom ze normaal (en soms zelfs goed) zijn, en wat je kunt doen als je twijfels intens en aanhoudend zijn.

 

Doe de Twijfelquiz om erachter te komen of je twijfel misschien niet aan je relatie ligt!

Ik doe de Twijfelquiz

Samenwonen zonder twijfel

Van intense twijfel naar supergelukkig

met dezelfde jongen!

Hi, ik ben Paulien, en 10 jaar geleden twijfelde ik superintens. Zo ongeveer 24 uur per dag, 8 dagen in de week. (It never stopped)

Ik was ZO bang om de verkeerde keuze te maken, en hem aan het lijntje te houden en het dan uiteindelijk toch uit te moeten maken.

Over 5 jaar, als we samen gingen wonen. Of nadat we getrouwd waren, of een huis hadden gekocht. Ik voelde me bij voorbaat al schuldig.

En dat zorgde ervoor dat ik alleen maar harder ging nadenken en meer mijn best ging doen.

Het hielp niet dat ik zo veel hoorde dat als je twijfelt je het uit moet maken.

Als jij nu in die twijfel zit, en dat soort dingen hoort: dat is NIET waar. Het is een goedbedoeld advies van mensen die twijfel niet begrijpen.

Je hoeft het nooit uit te maken, als je dat niet wil. Echt niet. 🙂

Ik ben gebleven, tegen al die adviezen in, en ben nu echt superhappy en voel helemaal dat deze relatie de bedoeling is. Ik twijfel al 5 jaar niet meer en weet dat dit de allerbeste keuze is die ik had kunnen maken. Want mijn twijfel had zo veel minder te maken met hem, en zo veel meer met mij.

5 kenmerken gedesorganiseerde hechtingsstijl

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

 

Het taboe op twijfel

Twijfelen aan je relatie is nog altijd een onderwerp waar niet makkelijk over wordt gesproken. In onze samenleving wordt een goede relatie vaak neergezet als iets wat vanzelfsprekend is: als het goed zit, twijfel je niet. Maar dat beeld klopt niet. Twijfels horen bij het leven en zeker bij relaties. Een relatie is een diepgaande verbinding tussen twee mensen, en waar diepgang is, is ook ruimte voor onzekerheid.

Toch voelen veel mensen zich schuldig als ze twijfelen. Ze denken: Als ik twijfel, betekent dat dat mijn relatie niet goed zit. En die gedachte maakt het probleem alleen maar groter. Want het oordeel dat je hebt over twijfelen, heeft een enorme impact op hoe vaak en intens je twijfelt.

Denk hier eens over na: als je jezelf verbiedt om te twijfelen, omdat je vindt dat twijfels 'fout' zijn, geef je ze eigenlijk meer kracht. Je gaat voortdurend controleren of je wel genoeg voelt of dat je partner wel de juiste is. En hoe meer je controleert, hoe meer je twijfels zullen groeien.

 

Waarom twijfels normaal zijn

Je bent NIET de enige die twijfelt. Download hier een gratis E-Book met 5 verhalen van mensen die ook twijfelden en voel je een stuk minder alleen: je bent niet de enige en je kan hier uit komen.

Twijfels zijn normaal. Iedereen ervaart ze op een bepaald moment in een relatie. Het is een teken dat je betrokken bent en nadenkt over je leven en je keuzes. Onderzoek naar relaties laat zien dat het hebben van twijfels in zichzelf niets zegt over de kwaliteit van je relatie (Joelet al., 2018). Sterker nog, mensen die reflecteren op hun relatie en stilstaan bij wat ze belangrijk vinden, hebben op de lange termijn vaak sterkere en gelukkiger relaties.

Twijfels ontstaan vaak in perioden van verandering, bijvoorbeeld wanneer je samenwoont, kinderen krijgt of andere grote levenskeuzes maakt. Het is een gezonde manier om stil te staan bij wat je nodig hebt en wat je verlangt. Het probleem ontstaat pas wanneer je twijfels als een teken ziet dat er iets mis is met je relatie of met jou.

 

Twijfels kunnen zelfs goed zijn

Twijfels zijn niet alleen normaal, ze kunnen zelfs nuttig zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die af en toe stilstaan bij hun relatie en reflecteren op wat ze willen, gemiddeld gelukkiger zijn in hun relatie dan mensen die dat niet doen (Finkel et al., 2013). Twijfels geven je de kans om te onderzoeken wat je belangrijk vindt, hoe je jezelf in de relatie voelt en of je nog op één lijn zit met je partner.

Reflecteren op je relatie helpt je om bewuste keuzes te maken. Wat wil je samen opbouwen? Hoe kun je beter communiceren? Welke patronen wil je doorbreken? Twijfels zijn dus geen vijand, maar een uitnodiging om je relatie te verdiepen en te versterken.

 

Wanneer twijfel niet "normaal" is

Hoewel twijfels op zichzelf normaal zijn, kan twijfel soms zo intens en allesoverheersend worden dat het bijna verlammend voelt. Je kunt het gevoel hebben dat je gevangen zit in je eigen gedachten en geen uitweg ziet. Dit soort twijfel heeft vaak weinig te maken met je relatie en veel meer met angst, onzekerheid, en diepgewortelde overtuigingen over jezelf.

Misschien geloof je onbewust dat je niet goed genoeg bent, of dat relaties altijd perfect moeten zijn. Deze overtuigingen kunnen je onzeker maken en ervoor zorgen dat je jezelf constant analyseert. Het probleem ligt dan niet bij je partner of je relatie, maar bij oude patronen en angsten die je hebt meegenomen. En dat is belangrijk om te erkennen. Het betekent niet dat er iets mis is met jou, maar dat er iets in jou aandacht vraagt.

Benieuwd of jouw twijfels misschien niet aan je relatie liggen? Doe dan de gratis Twijfelquiz

 

Wat kun je doen als twijfels intens zijn?

Als je merkt dat je al langere tijd twijfelt, bijvoorbeeld langer dan zes maanden, en je komt er niet uit, dan is het belangrijk om te beseffen dat door blijven twijfelen je niet dichter bij een oplossing zal komen. Het helpt niet om jezelf eindeloos dezelfde vragen te stellen, omdat dat vaak alleen maar leidt tot meer verwarring.

 

Wat je wél kunt doen:

  • Zoek hulp: Twijfels die lang aanhouden, zijn een signaal dat er iets in jou speelt dat aandacht nodig heeft. Een (twijfel)coach (zoals Paulien Timmer) of therapeut kan je helpen om dieper te kijken naar wat er achter je twijfels zit. Dit is een investering in jezelf, niet alleen maar in je relatie.
  • Herken patronen: Als je merkt dat je in eerdere relaties ook vaak twijfelde, is dat een belangrijk inzicht. Het betekent dat er waarschijnlijk iets in jou is dat losstaat van je huidige partner.
  • Onderzoek je overtuigingen: Vraag jezelf af welke overtuigingen je hebt over liefde en relaties. Denk je dat liefde altijd perfect moet zijn? Of dat je nooit mag twijfelen? Deze overtuigingen kunnen je onbewust saboteren.

Meld je aan voor mijn gratis Love-Tap om meteen te beginnen met het onderzoeken en loslaten overtuigingen die jou in de weg kunnen staan om meer liefde te voelen. 

 

Normale twijfels in een relatie

Het is belangrijk om te weten dat niet alle twijfels betekenen dat er iets mis is. Veelvoorkomende twijfels in een relatie zijn bijvoorbeeld:

"Zijn we wel genoeg met elkaar verbonden?"
"Houden we wel genoeg rekening met elkaar?"
"Is dit hoe ik mijn leven voor me zie?"

Dit zijn normale vragen die iedereen zich wel eens stelt. Ze zijn een natuurlijke reactie op de ups en downs van een relatie. Ze bieden een kans om samen te groeien en te kijken hoe je elkaar kunt ondersteunen.

Lees ook: Samenwonen zonder twijfel

 

Andere oorzaken van twijfel

Twijfel kan door veel dingen worden veroorzaakt die niets te maken hebben met je partner of je relatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Verkeerde overtuigingen over liefde en relaties
  • Perfectionisme
  • Stress of burn-out
  • Een verandering in je leven, zoals een nieuwe baan of verhuizing
  • Een grote stap zetten in je relatie (samenwonen, trouwen, denken aan kinderen)
  • Onverwerkte emoties uit het verleden.

Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om deze oorzaken te onderzoeken. In ons blog ‘Zes oorzaken van twijfel die niets zeggen over of dit de ware is’ gaan we hier dieper op in.

 

Twijfel hoeft niets te zeggen over je relatie

Misschien wel het belangrijkste om te onthouden: twijfel zegt vaak meer over jou dan over je relatie. Als je het gevoel hebt dat je vastzit in je twijfels, betekent dat niet automatisch dat je partner niet de juiste is. Het betekent dat je iets in jezelf mag onderzoeken. Relaties zijn geen statisch gegeven. Ze zijn een reflectie van hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Hoe je dit doet? Leer meer in mijn gratis E-book: Twijfels loslaten

Twijfelen is niet iets om bang voor te zijn. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen en te groeien in liefde, zowel voor jezelf als voor je partner. En als je merkt dat je er alleen niet uitkomt, weet dan dat er altijd hulp beschikbaar is. Je bent niet alleen in deze reis, en je twijfels maken je niet minder waardevol.

 

Referenties:

Joel, S., Gordon, A. M., Impett, E. A., MacDonald, G., & Keltner, D. (2018). The things we dofor love:Sacrificing in romantic relationships as approach-avoidance trade-offs. Journal ofPersonality and Social Psychology, 115(4),560–585. https://doi.org/10.1037/pspi0000133

Finkel, E. J., Slotter, E. B., Luchies, L. B., Walton, G. M., & Gross, J. J. (2013). A briefintervention to promote conflict reappraisal preserves marital quality over time.Psychological Science, 24(8),1595–1601. https://doi.org/10.1177/0956797612474938

 

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *